Susurluk kazası nasıl oldu? Kazada kimler öldü, neler yaşandı?

3 Kasım 1996 yılında Susurluk’ta meydana gelen ve 3 kişinin ölmesiyle sonuçlanan trafik kazasında, Susurluk kazası olarak akıllara kazındı. Susurluk’un kaza ile anılmasına neden olan Susurluk kazasında kimler vardı? Susurluk kazasında ölenler kimler? Susurluk kazası nasıl oldu? İşte Susurluk kazası dosyası…
İşte Susurluk kazasıyla ilgili tüm detaylar
Susurluk’un kötü bir olay ile anılmasına neden olan kaza 3 Kasım 1996 yılında yaşandı. Kazanın mevkisi ise Susurluk Çatalceviz’di. Kuşadası’ndan İstanbul’a hareket halinde olan Mercedes marka araca bir kamyonun çarpması sonucu “Susurluk Kazası” ve buna bağlı olaylar yaşandı.
Susurluk’ta ne oldu?
DYP Milletvekili Sedat Edip Bucak gibi önemli isimlerin yer aldığı araca kamyon çarptı ve Susurluk kazası böylece ortaya çıktı. Kazayı yapan kamyon şoförü ise Hasan Gökçe idi. Kaza sonrasında MİT devreye girdi ve 1. Susurluk Raporu hazırlandı. Ancak raporun üzerindeki şaibeler, olayın kapatılması yönünde bir algı oluşturdu. Susurluk’ta yaşanan bu kaza sonrası tüm Türkiye genelinde eylemler başlatıldı ve ışık kapatma ile tepkiler gösterildi. Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık adıyla anılan bu eylemler, 15 Şubat 1997’de başladı.
Ardından Başbakanlık’a bağlı Teştif Kurulu Başkanı Kutlu Savaş önderliğinde yeniden araştırma başlatıldı ve MİT’in raporunun ardından 2. Susurluk Raporu hazırlandı. Bu rapor sonrasında Türkiye’de pek çok ismin yeri değiştirildi ya da görevden alındı. Kamu davası açıldı ve Mehmet Ağar istifa etti ve yerine Meral Akşener getirildi.
TBMM tarafından da bir rapor hazırlandı. Bu rapor, 3. Susurluk Raporu olarak adlandırıldı. Bu sefer ise Mehmet Elkatmış önderliğinde bir rapor hazırlandı.
Susurluk kazası nasıl oldu?
3 Kasım 1996’da yaşanan kazada DYP Şanlıurfa milletvekili Sedat Edip Bucak, İstanbul Kemalettin Eröge Polis Okulu Müdürü Hüseyin Kocadağ, Mehmet Özbay sahte kimlikli Abdullah Çatlı ile 1970 doğumlu Gonca Us vardı. Heyet, 1 Kasım 1996’da Kuşadası’na gitmişti. Dönüş yolunda ise Susurluk Çatalceviz mevkiinde istasyondan çıkan 20 RC 721 plakalı kamyon, 06 AC 600 plakalı Mercedes’e çarptı. Kamyonu süren Hasan Gökçe, kazada hatalı bulunurken Gökçe için yargılanma da başladı.
Susurluk kazasında kimler vardı?

Susurluk kazasında Sedat Edip Bucak, Hüseyin Kocadağ, Mehmet Özbay sahte kimlikli Abdullah Çatlı ve Gonca Us vardı. Ancak kazaya karışan herkes yaşamını yitirmedi. Sahte kimlikler, devlet-mafya-polis ilişkileri ortaya çıkmıştır. Kazanın ardından 3 farklı raporun hazırlanması da kazanın üzerindeki şaibeleri ortaya çıkarmaktadır. Kazada ölenlerin yanı sıra yıllar sonra kazayla ilişkisi olan bazı kişilerin de öldürülmesi, kazanın etkilerinin günümüzde devam ettiğini net olarak göstermektedir.
Susurluk kazasında ölenler

Susurluk kazasında ölenler Mercedes’i kullanan Hüseyin Kocadağ, üzerinde Mehmet Özbay kimliği bulunan Abdullah Çatlı ve Melahat Özbay sahte kimlikli Gonca Us yaşamını yitirdi. Bu 3 isim kaza yerinde yaşamını yitirirken DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak yaralı olarak hastaneye kaldırıldı ve tedavi edildi. Kamyon şoförü Hasan Gökçe de küçük sıyrıklar ile kazadan kurtulmuştur.
Hüseyin Kocadağ kimdir?
1944 doğumlu Hüseyin Kocadağ, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı’dır. Kocadağ’ın yaşamındaki en önemli detaylardan birisi 1985 yılında görevden uzaklaştırılmasıdır. Yer altı dünyasıyla bağlantıları olduğu iddiaları nedeniyle görevinden alınan Hüseyin Kocadağ, 1986 yılında ise meslekten ihraç edilmiştir. Bu karar Danıştay’dan dönerken Kocadağ’ın ismi Türkiye’de yaşanan pek çok cinayette anılmıştır.
Mehmet Özbay kimdir?
Susurluk kazası için Mehmet Özbay isminin geçmesinin nedeni Abdullah Çatlı’dır. Kazada üzerinde Mehmet Özbay kimliği bulunan Çatlı, sahte kimlik kullanması nedeniyle bu ismin de akıllarda kalmasına neden oldu.
Abdullah Çatlı kimdir?
Abdullah Çatlı, 1 Haziran 1956 yılı doğumlu. 40 yaşındayken kazada yaşamını yitiren isim, suç örgütü lideri ve mafya lideri olarak bilinmekteydi. Vefatı sonrasında Çatlı memleketi Nevşehir’in Kaldırım Mezarlığı’na defnedildi. Çatlı’nın Mehmet Özbay’ın yanı sıra Mehmet Saral, Hasan Kurtoğlu ve Şahin Ekli gibi sahte kimlikler kullandığı da bilinmektedir. Çatlı’nın adı 12 Eylül Darbesi’nde de anılmıştır.
Abdullah Çatlı mafya mı?
Kaza sonrasında Çatlı’yı araştıran çoğu kişi Abdullah Çatlı mafya mı şeklinde aramalar da yapmıştır. Bugüne kadar elde edilen veriler, yazılanlar ve resmi raporlar Çatlı’nın bir mafya olduğunu ortaya koymuştur.
Melahat Özbay kimdir?
Susurluk kazasında adı geçen Melahat Özbay, aslında Gonca Us’tur. Tıpkı Abdullah Çatlı gibi Gonca Us da sahte kimlik kullanmaktaydı. Melahat Özbay ismi böylece ortaya çıkmıştır.
Gonca Us kimdir?
Susurluk kazasındaki en genç isimlerden birisi olan Gonca Us, 1969 doğumludur. 27 yaşındayken yaşadığı kaza sonrası yaşamını yitirmiştir. Manken olarak tanınan Gonca Us’un Abdullah Çatlı ile sevgili olduğu düşünülmektedir.
Hasan Gökçe kimdir?

Kaza sonrasında yargılanması ile birlikte basında sürekli yer almaya başlayan Hasan Gökçe, kamyon şoförüdür. Kaza sonrasında yargılanan Gökçe ilk olarak 3 yıl hapis ve 945 bin lira para cezasına çarptırılmıştır. Ardından yargı sürecindeki durumu göz önünde bulundurularak 3 yıl hapis cezası, para cezasına çevrilmiştir. Toplamda 6 milyon 420 bin lira para cezası alan Gökçe’nin aldığı cezalar bunlarla da sınırlı değil. Kocadağ’ın eşi Kıymet Kocadağ tarafından açılan maddi tazminat davasında 100 milyon liralık manevi tazminat ödemesi kesinleşmiştir. Buna ek olarak tüm bu süreçlerde avukat ve mahkeme masrafları gibi çeşitli masraflar nedeniyle 45 milyon 257 bin liralık bir cezası da bulunmaktadır. Son açıklamalarında parayı ödeyemediğini ifade eden Gökçe’yi Susurluk’ta tanınan İsmail Kavşut savunuyordu.
İlginizi çekebilir: Susurluk’un tanınan avukatı İsmail Kavşut evinde ölü bulundu!
Gökçe kaza sonrasında yaptığı açıklamalarda kendisinin araca çarpmadığını, Mercedes’in arkadan kendisine çarptığını söylemiştir. “3 Kasım 1996’da Mercedes gelip bana arkadan çarptı. Neyin nesi olduklarını bilmiyordum ki. Yarım saat daha oturdum emniyette. Sonra amir, “Olay bizim mıntıkamız dışında. Seni jandarmaya götüreceğiz” dedi. İçim rahatladı. Şimdi emniyet müdürlüğündeyim, emniyet amirini öldürmüşüm. Ama kötü muamele görmüyorum. Demek ki jandarmada daha rahat edeceğim. Oraya gittiğimde yüzbaşı şöyle dedi: “Senin kazada ölen, devletin 18 yıldır aradığı Abdullah Çatlı.”Ben Abdullah Çatlı’yı tanımam ki. “Olabilir” dedim. Yüzbaşı bana, “Adama bak ya, olabilir diyor” diyerek güldü. “Sen Abdullah Çatlı’yı tanıyor musun?” diye sordu. “Yok, valla komutanım” dedim. Zaman geçtikçe iyice öğreneceğimi söyledi.” dedi.
Susurluk kazası fotoğrafları


Susurluk kazası ekşi
Susurluk Kazası, hemen her gün hatırlanmaktadır. Bu nedenle de Susurluk kazası ekşi gibi platformda da geniş bir yer bulmuştur. “yaşanmasının üzerinden on yıl gecen ama kirli ilişkilerin hala çözül(e)mediği kaza. Siyaset ticaret mafya spor sanat. Artik nelerin isin içinde olduğunu varın siz düşünün..” gibi yorumların yapıldığı Susurluk ekşi sayfası, güncelliğini korumaktadır.
Susurluk çetesi kimler?
Kazası sonarsında derin devlet kimdir, derin devlette kimler vardır, Susurluk çetesi kimler gibi pek çok soru işareti ortaya çıktı. Ancak hazırlanan raporlara ve yargılamalara rağmen hala tam olarak aydınlatılamayan kaza, Susurluk çetesi kimler gibi soru işaretleriyle birlikte zihinlerde yer edinmeye devam ediyor. Kazada ölenlerin mi yoksa kazaya neden olanların mı bir çete olduğu bilinmiyor. Kazada kişilerin yaşamını yitirmiş olması, olayın karanlıkta kalmasının bir diğer sebebi olsa da hazırlanan raporlarda çoğu zaman bir önceki raporun yetersiz, üstünün kapatılmaya çalışıldığı da öne sürüldü. 2. Susurluk Kazası raporunda yer alan ve dikkat çeken ifadeler şöyle;
“Emniyet Genel Müdürlüğü’nce PKK ve Dev Sol’a karşı faaliyetler için kullanılıyor görüntüsü ile özel bir suç ekibi teşkil edilmiştir. Tehdit, gasp, haraç, uyuşturucu kaçakçılığı, cinayet gibi suçların içinde olan bu grup genellikle eski ülkücülerden teşekkül etmiştir. Grup doğrudan Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’a bağlı olup, Emniyet Genel Müdür Müşaviri Korkut Eken tarafından sevk ve idare edilmektedir. Grup üyelerine Emniyet Genel Müdürlüğü’nce ‘Polis’ hüviyeti ve ‘Yeşil Pasaport’ verilmiştir. Bahsi geçen grup, teröristlere karşı faaliyetlerde bulunma görünümünde Almanya, Hollanda, Belçika, Macaristan ve Azerbaycan’a gidip gelmekte, uyuşturucu kaçakçılığı yapmaktadırlar.”
06 AC 600 ne demek?
Kaza sonrasında akıllarda yer edinin bir diğer detay ise 06 AC 600 ne demek oldu. Plakanın 06 olması, Ankara’yı işaret ettiğine dair farklı yorumları da beraberinde getirmektedir. Ancak genel olarak kazada büyük hasar alan ve 3 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan kazadaki Mercedes’tir. 06 AC 600 ne demek konusunda en genel kanılardan birisi de ölüm aracı olduğudur.
Ziya Bandırmalıoğlu öldü mü?
Evet, Ziya Bandırmalıoğlu öldü. Susurluk olaylarının üzerinden geçtikten sonra 2021 yılında meydana gelen bir saldırıda Ziya Bandırmalıoğlu yaşamını yitirdi. 2021’in Aralık ayında İstanbul Kalamış’taki bir restoranda meydana gelen olayda, iki taraf arasında kavga çıktı ve Bandırmalıoğlu bu saldırıda yaşamını yitirdi. Saldırıda Bandırmalıoğlu ile beraber özel harekatçı arkadaşı Şahin Aslan da yaşamını yitirdi.
32. Gün arşivinden Susurluk kazası